Ga terug

Voerbak nijd.

Voerbak nijd.

 

Het is heel normaal dat een hond zijn voer verdedigt. Een hond en zeker een dicht bij de natuur weet dat eten 1 van de dingen is om te overleven en in een roedel moet de hond vaak ook zijn eten verdedigen.  Het begint eigenlijk al bij aanleren bij de fokker. De fokker moet zorgen dat er genoeg eten gegeven wordt en observeren hoe dit gaat. Is het zo dat er bij voorbeeld al gegromd wordt kan de fokker kijken om het eten anders aan te bieden. Als ze bij de fokker ook allemaal uit 1 bak eten is er meer strijd, dan dat ze allemaal hun eigen voerbak krijgen.

Je hond aanleren dat zijn eten echt van hem is en je het eigenlijk niet wilt afpakken is daarom al heel belangrijk. Heb je namelijk een keer de voerbak afgepakt en niet gelijk teruggeven of hij de pup heeft al in het nest moeten concurreren kan dit tot baknijd/voernijd lijden.

We gaan laten zien , dat hij zijn eten niet hoeft te verdedigen.

Je begint je pup aan te leren dat er niet meteen iets afgepakt wordt, sterker nog je gaat er wat bijgeven.  Als de pup leert dat je in de buurt komt zij de bak niet hoeft te verdedigen omdat er wat afgepakt wordt, maar juist leert er komt iemand aan ik krijg eten erbij dan scheelt dat al een hele hoop.  Doe dit bijvoorbeeld door naast je pup te gaan zitten met iets lekkers in je hand wat eigenlijk nog lekkerder is dan zijn eigen voeding. Laat dit in je openhand liggen en hou dit naast de voerbak. De pup mag het lekkers pakken en je staat op en gaat weer verder. Dit herhaal je een aantal keer. Niet 3x per 1 maaltijd , maar bij elke maaltijd gewoon 1 keer. Je kan langzaam de afstand naar de etensbak dan verkleinen. Door bijvoorbeeld eerst er naast, dan erboven en dan erin. Als de hond enthousiast opkijkt als je er aankomt. Kan je even de bak oppakken, het lekkers geven en de bak weer gelijk wegzetten. De volgende stap zou zijn het  eten in 2 porties geven. Als hij bijna klaar is met zijn eerste portie , pak je de bak op geef je de hond het lekkers en loop je naar het aanrecht om de 2de portie in de bak te geven. Nu leert de pup als je iets afpakt er meer volgt in plaats van kwijt.

Ditzelfde kan je ook doen met kluiven of speeltjes . je kunt bij voorbeeld eerst op een afstand voorbij lopen en iets lekkers naar hem toegooien. Als hij dan verwachtingsvol opkijkt kan je de afstand verkleinen  totdat hij iets lekkers uit de hand aanpakt.

Ben je met de hond aan het spelen met een flostouw, kan je bijvoorbeeld ook de commando los aanleren. (er staat een filmpje op mijn website hoe je dit aanleert) Hij laat los en je geeft het touw ook gelijk weer terug. Als dit er beetje in zit en je hond heeft ondertussen ook het vertrouwen dat je zijn eten niet afpakt. Kan het zijn als hij dus keer iets pakt wat hij niet mag even los en dan pak je het op. Loop dan gelijk met je hond naar de kast om iets anders lekkers te geven. Het mooiste is als je dit al op zak hebt, maar dat is niet altijd. Probeer niet een saai droog koekje , maar echt even iets lekkers. Het gene wat de hond namelijk zelf heeft gepakt is ook erg lekker namelijk en anders houden ze het de volgende keer wel.

Kinderen moet je deze training nooit laten doen, pas als de hond overduidelijk nergens meer moeite mee heeft als u bij de voerbak of kluif komt , kunt u hierin samen met u kind gaan oefenen. Tot die tijd leer je je kind/ kinderen aan dat ze niet aan het eten van de hond mogen komen.  U kunt namelijk zelf veel beter de situatie inschatten en kinderen doen soms onverwachtse dingen. Om deze situatie gewoon veilig te houden, doe je dit zelf.

Daarnaast is het wel zo dat er geen reden is dat jij aan eten van je hond moet zitten. Je kan dit op deze manier aanleren als je merkt dat je pup er wat moeite mee heeft. Maar je geeft hem dus eigenlijk het vertrouwen ik kom niet aan je eten het is van jou.

 

Hond in Evenwicht
© Hond in Evenwicht