Ga terug

Voerbak nijd.

Eten verdedigen:

Het is heel normaal dat een hond zijn voer verdedigt. Zeker een hond die dicht bij zijn natuurlijke instincten staat, weet dat eten essentieel is om te overleven. In een roedel moet een hond vaak concurreren om voedsel.

Dit gedrag begint vaak al bij de fokker. Het is belangrijk dat de fokker ervoor zorgt dat er voldoende eten is voor alle pups en dat hij goed observeert hoe ze met elkaar omgaan. Als er bijvoorbeeld gegrom voorkomt, kan de fokker proberen om het eten anders aan te bieden, bijvoorbeeld door ze allemaal een eigen bak te geven. Wanneer pups al van jongs af aan moeten concurreren om voedsel, kan dit later leiden tot baknijd.

Het is daarom cruciaal om je hond vanaf het begin aan te leren dat zijn eten veilig is. Als je een keer zijn voerbak afpakt, kan dit zijn onzekerheid vergroten en baknijd in de hand werken. 

Eigenlijk wil ik dat je je hond zijn eten geeft, wegloopt en hem gewoon met rust laat tijdens het eten. Jij wilt echter ook met rust gelaten worden tijdens het eten.

Doen we dit bij andere huisdieren ook?

Op de een of andere reden zijn wij er ooit bij gekomen dat als een hond aan het eten is, we zijn eten moeten kunnen aanraken. Het moeten kunnen afpakken en vooral testen dat de hond niks doet als we aan zijn eten zitten. We willen zien dat hij stopt met eten of rustig verder eet, maar hij mag vooral niet grommen en zijn bak verdedigen. Dit zou dan weer met dominantie van de hond te maken hebben.

Toch vraag ik me af hoe we hier bij gekomen zijn en doen we dit ook bij ander huisdieren? Stel je hebt een konijn in huis in plaats van een hond, ga je dan ook met je hand aan zijn brokken zitten als hij aan het eten is? of terwijl je paard zijn musli aan het eten is, graai jij dan ook nog even extra door zijn voer heen en wat mag hij dan wel doen, zijn oren naar achteren, maar niet happen? Het is best gek als we hier over na denken, wat we bij onze honden doen en wat onze honden maar moeten accepteren van ons en onze andere huisdieren laten we wel met rust. 

Dan zeggen mensen nog vaak ja maar als mijn kind dan aan zijn eten komt? Dan moet ik toch weten dat hij niks doet? Dat is toch best een kromme vraag, dat de hond niks mag doen maar wij niet bedenken waarom moet mijn kind aan zijn brokken zitten. Het is toch helemaal niet nodig dat je kind overal aan zit, ook al zitten ze in ontdekkingsfase, als ze richting vuur kruipen blijf jij toch ook niet toe kijken of dit fout gaat of niet. 

We gaan laten zien , dat hij zijn eten niet hoeft te verdedigen.

Er zijn natuurlijk wel pups die soms al hebben aangeleerd dat ze hun eten moeten verdedigen, die kunnen al gaan grommen als jij de bak brokken wegzet. Het is dan ook niet erg om te leren dat hij zijn brokken niet hoeft te verdedigen, dat het gewoon voor hem is en niemand het van hem af gaat pakken. Het is belangrijk om je pup te leren dat jouw aanwezigheid tijdens het eten iets positiefs betekent. In plaats van iets af te pakken, geven we er juist iets bij! Zo leert je pup dat hij zijn bak niet hoeft te verdedigen als jij in de buurt komt, maar juist iets lekkers kan verwachten.

Hier zijn een paar tips:

  • Begin naast de bak: Ga naast je pup zitten met een lekkernij in je hand die hij nog lekkerder vindt dan zijn eigen eten. Laat het lekkers in je open hand liggen naast de voerbak. Als je pup het lekkers heeft gepakt, sta je op en ga je weer weg. Herhaal dit elke maaltijd, maar slechts één keer per maaltijd.
  • Extra's erbij: Geef je hond zijn bak brokken, loop weg, pak iets extra lekkers en gooi dat extra erbij in in de bak. Dan betekent het voor je hond, als jij komt ik iets extra lekkers krijgt, niet het wordt nu afgepakt. 
  • Twee porties: Verdeel het eten in twee porties. Als je pup klaar is met de eerste portie,, geef je hem het lekkers en haal je de bak even weg. Daarna vul je de bak bij met de tweede portie. Zo leert je pup dat het afpakken van de bak betekent dat er meer eten aankomt.

Waarom werkt dit?

Door deze positieve associaties te creëren, wordt jouw aanwezigheid een signaal voor iets leuks in plaats van iets waarvoor je pup bang hoeft te zijn. Op deze manier voorkom je baknijd en bouw je een sterkere band op met je pup.

Mijn hond verdedigt zijn speeltjes of botjes. 

Je kunt deze oefening ook toepassen op kluiven of speeltjes. Begin bijvoorbeeld door op afstand iets lekkers naar je hond toe te gooien. Als hij enthousiast reageert, kun je de afstand steeds kleiner maken totdat je met passeren gewoon iets lekkers kan geven. 

Speel je met een flostouw, dan kun je het commando 'los' aanleren. (Je vindt een filmpje hierover op mijn website.) Als je hond loslaat, geef je hem het touw meteen weer terug. Sterker nog om dit mooier te maken kan je hem vast en los aanleren. Dan leert hij namelijk ook wanneer hij flostouw mag pakken, met vast en wanneer hij los moet laten met los. 

Kies altijd voor ruilen, ook wanneer je hond iets heeft wat hij niet mag hebben.

Eigenlijk is er geen reden waarom jij aan het eten van je hond zou moeten zitten. Deze training is vooral handig als je hond moeite heeft met het delen van zijn spullen. Uiteindelijk geef je je hond het vertrouwen dat zijn eten van hem is en dat jij het niet zult afpakken.

Hond in Evenwicht
© Hond in Evenwicht