Ga terug

Voerbeloningen

Hond in Evenwicht

Voerbeloningen

Veel hondeneigenaren trainen honden vaak met beloningen. Op zich heel logisch. Je wilt je hond immers belonen voor iets wat hij goed heeft gedaan met als doel dat hij dit gedrag vaker gaat vertonen. Als mensen willen wij ook een beloning voor het werk dat wij leveren. Dit kan zijn in de vorm van salaris of voldoening.

Een van de meest bekende beloningen bij honden zijn voerbeloningen. De meeste mensen trainen met koekjes in hun trainingstasje (misschien een speeltjes ernaast, maar hoofdbeloning is toch wel voer).

Lokken met voer

Werken met voer als beloning vind ik erg belangrijk. Echter moet dit niet in de buurt komen van lokken. Lokken is het houden van koekjes voor de hond en hem letterlijk begeleiden in het doen wat wij willen. Dit kan een simpele zit

zijn of bijvoorbeeld ergens overheen lopen. Een hond die iets heel spannend vindt kan over zijn grenzen heen gaan als er een koekje voor zijn neus gehouden wordt. Vaak wordt in deze situaties geadviseerd om gebruik te maken van een lege hand, een stuurhand wordt dit ook wel eens genoemd. Dan kan je jouw hond toch begeleiden en beseft hij heel goed waar hij overheen loopt.

Ook heb je hierin nog andere vormen van trainen door bijvoorbeeld de trainingsmethode ‘shaping’ te gebruiken.

Veel honden vinden de waarde van een koekje zo belangrijk dat ze vergeten wat ze doen. Dit is niet altijd handig met trainen. Ze zien namelijk niet waar ze lopen als er een koekje voor hun neus gehouden wordt.

Wij mensen zijn heel snel geneigd om honden maar te belonen met lekkers. We geven ze een koekje als ze iets goed doen. Maar ook als hij/zij zo lief kijkt of omdat wij honden zo leuk vinden. Hoe vaak kom je niet iemand op straat tegen die niet alleen vraagt of ze de hond mogen aaien maar ook of ze wat lekkers mogen geven. Het geeft ons mensen een goed gevoel als ze dat dan op eten. Alsof we hiermee laten zien dat we leuk zijn.

Spannende situaties

Voer kan je helpen in situaties die jouw hond spannend vindt. Ik heb wel eens tijdens mijn tijd in het dierenasiel op deze manier het vertrouwen weten te winnen van een hondje. Hierna kon ik vrijwel alles met het hondje doen. Gewoon om zijn nieuwsgierigheid te wekken door een voertje naar hem te gooien elke keer als hij dichterbij durfde te komen. Nu zeg ik wel bewust erbij dat ik de voeding naar hem toe gooide en niet vroeg om het uit mijn handen op te eten. Ik heb namelijk ook een keer de fout gemaakt om een hond die bang was voor vreemde mensen uit mijn hand te belonen. Ik had een staafje waar ik meerdere stukken vanaf kon scheuren en toen het koekje op was en ik mijn legen handen liet zien besefte de hond hoe dichtbij hij eigenlijk was. Dit vond hij erg spannend. Als ik gedacht had dat ik nu deze hond kon gaan aaien was het zeker mis gelopen. Deze hond stond met tanden ontbloot voor me omdat hij door mijn fout dichterbij stond dan hij eigenlijk wilde en wist op dat moment niet meer anders wat te doen. De situatie is goed afgelopen en ik heb hier enorm veel van geleerd. Door mijn kennis en ervaring op het gebied van het gedrag van honden weet ik nu wat de meest effectieve manier is van het gebruiken van voer als beloning.

Over de grens

Honden kunnen ook over hun grens heen gaan met bijvoorbeeld dingen waar ze op moeten staan. Bijvoorbeeld een balanskussen of op een brug. Probeer je hond altijd de keuze te geven wat hij doet. Probeer hem hierin te steunen als hij het toch wat spannend vindt. Haal het koekje pas uit je zak, als het moment daar is om te belonen.

De juiste manier is uiteraard afhankelijk van de hond. Hoe sterk reageert jouw hond op voeding?

Copyright © 2022 Hond in Evenwicht | Cookies | Privacyverklaring | Algemene voorwaarden | Site-Index

Designpro.nl | Z-IM