Ga terug

Waar is je hond oorspronkelijk voor gefokt?

Hun oorspronkelijke taak/functie:

De meeste honden die wij vandaag de dag hebben, hebben als functie/ taak om een gezellige huishond te zijn. Sommige mensen willen dat hij goed past in het gezin, andere mensen willen er graag een sport mee doen, bijvoorbeeld behendigheid of frisbee. De meeste mensen die een hond uitkiezen, kiezen de hond op basis van uiterlijk of vrienden/buren/familie hebben er zo een en 'die is wel leuk'. 

Sommige mensen lezen van te voren nog wat in over het ras of het bij ze past en wat de karakter eigenschappen zijn, maar veel mensen doet dat ook niet of tenminste niet van te voren. Vaak gaan mensen pas lezen waar de hond ooit voor gefokt is nadat ze de hond hebben aangeschaft en tegen bepaalde gedragingen aanlopen waar ze niet van weten waar die vandaan komt.

Ik zeg de meeste mensen en misschien is dat niet heel eerlijk. Er zijn natuurlijk ook genoeg hondeneigenaren die wel bewust voor een ras hebben gekozen omdat ze wel wisten waar ze voor gefokt waren en die eigenschappen juist nodig hadden. 

Laat ik eerst bij mezelf beginnen:

Mijn eerste eigen hond is Matsu, een Amerikaanse Akita. Hoe kom je bij dit ras zou je zeggen? Nou eigenlijk wou ik een husky. Ik vond/vind het geweldig dat die honden een slee voortrekken in de sneeuw en ja ik heb ook wat met sneeuw. Ik wilde zo'n werkhond om tochten mee te maken. Oke in Nederland dan op wielen maar toch. Waarom is het een Akita geworden? Omdat ik van mijn moeder geen husky mocht. Die slopen, breken uit en lopen weg. Dus werd het een Akita (want die mocht dan weer wel) . Ondertussen heb ik toch mijn husky lekker puh :P.  Het uitgebreide verhaal is te lezen bij over Terry- de Akita. 

Poolhonden trekken toch?

Ik wilde dus een husky omdat ik juist datgene wilde doen waar ze voor gefokt zijn. Ondertussen heb ik dit ook zeker gedaan met mijn twee poolhonden. Als ik op straat loop, krijg ik veel complimenten. 'Wat een mooie honden' en 'zo één wil ik er ook'. Dat snap ik, want ze zijn zeker knap en ondertussen zijn de mijne aardig wat getraind dat ze ook nog overkomen of ze goed luisteren (gebeurt ook vaak genoeg niet, maar dat ziet niet iedereen in). Toch zijn deze honden niet voor iedereen weggelegd, terugkijkend naar de oorsprong. In eerste instantie als je je gaat verdiepen in de husky lees je dat ze gefokt zijn voor het trekken van de slee. Wat mensen daarnaast vergeten, is dat het enorme jachthonden zijn. Ze kunnen vaak niet los, trekken aan de lijn met wandelen, zijn goed in deuren open maken, gaten graven, over hekken heen springen enzovoort enzovoort. Als ze zich gaan vervelen, dan vermaken ze zichzelf en in de sneeuwlanden hadden ze vaak ook iets meer de ruimte om te rennen dan de gemiddelde achtertuin hier in Nederland. 

Bordercollie doet aan drijven:

Ander ras: De bordercollie is gefokt om te drijven, om schapen bij elkaar te houden en om de boer te helpen op het land. Ook weer een werkhond die zich gaat vervelen als hij niet aan het werk wordt gezet. Deze rassen zie je het meest in de sporten voorbij komen. Ze zijn super bereid om met de baas te werken en houden van een uitdaging. Er zijn mensen die voor dit ras kiezen omdat ze zo slim zijn en je ze van alles kan leren. Ga je niet met deze honden werken, dan kan het wel zijn dat ze achter fietsers gaan aanjagen of misschien zelfs achter auto's. Of dat ze de kinderen in hun kuiten bijten als die gaan spelen in de tuin. Stukje drijven waar ze voor gefokt zijn. 

Mensen kijken dus gek op als een labrador in elke sloot springt, een greyhoud achter een Shih tzu aan jaagt, als een Welsh corgi in je kuiten bijt of een beagle gaat loeien zodra hij iets ruikt. Dingen waar ze oorspronkelijk voor gefokt zijn.

Kijk waar ze voor gefokt zijn:

Ik zeg niet dat je alles maar moet toelaten wat een hond doet. Ik zeg wel dat je moet kijken waar hij voor gefokt is en daarmee aan de slag te gaan. Als je niet wil dat je husky trekt elke keer als je hem uitlaat, leer hem dan wanneer het wel mag bijvoorbeeld naast/ voor de fiets en wanneer het niet mag bijvoorbeeld bij een wandeling door de wijk. Als je niet wil dat je labrador altijd te water gaat, ga ermee op jachttraining en leer op jou teken wanneer hij wel mag en wanneer niet. Probeer ze wel dingen aan te bieden of aan het werk te zetten waar ze oorspronkelijk voor gefokt zijn of wat erop lijkt. Zo kan je met een windhond naar de renbaan gaan, maar wist je dat veel Akita's en Shiba's dit ook leuk vinden om te doen. Je kan met je beagle gaan maintrailen. Je kan met je bordercollie gaan schapendrijven of wat dacht je van treiball. Er worden tegenwoordig zoveel dingen bedacht om voor je hond te doen, dus mijn tip is, neem hem niet alleen op het uiterlijk of als huishond maar ga ook iets doen wat hij leuk vindt. 

 

Fijn buiten aan de lijn (hondinevenwicht.nl)

Hond in Evenwicht
© Hond in Evenwicht