Ga terug

Waarom blaft mijn hond naar de visite?

Het is een vraag die menige hondeneigenaren zich afvragen, waarom blaft mijn hond naar de visite. Laat ik even onderscheidt maken tussen 2 verschillende momenten van blaffen naar de visite. 1: je hond is mega enthousiast bij zien van mensen gaat in hoge opwinding blaffen en/of komt met zijn speeltje aangelopen of springt tegen de visite op. 2. De hond vindt de visite spannend en met blaffen of zelfs grom blaf probeert je hond eigenlijk de visite weer buiten te krijgen.

Dit kunnen 2 verschillende manieren zijn waarom je hond gaat blaffen naar de visite, de onderliggende emotie wat hij er bij voelt maakt het verschil in reactie, hoe weet je nou welke van de 2 voor jouw hond geldt. Dan kan je beste naar zijn lichaamshouding kijken. Er zit dus niet alleen een verschil in de type blaf, het is ook wel aan de lichaam van je hond te zien wat hij ermee bedoelt.

Het blaffen naar visite begint vaak al, als de deurbel gaat. Je hond heeft namelijk geleerd bij horen van de deurbel is er vaak visite en dat verband tussen die 2 dingen die heeft hij al gelegd. Wil je dus met dit gedrag aan de slag, dan beginnen we al vanaf moment dat de deurbel gaat. Het handigste is namelijk om je hond te leren niet meer mee te lopen naar de deur, wat hij misschien voorheen wel altijd deed. Het maakt namelijk niet uit in welke emotie hij reageert op visite. Zodra de deurbel gaat, begint de adrenaline in lijf van je hond al te stijgen en dat kan zich uitten in blaffen, opspringen of misschien wel in je voeten bijten. Je gaat je hond leren dat zodra de deurbel gaat, dat dat betekent dat hij op zijn plaats moet gaan zitten. Mocht je hond moeite hebben met visite in de zin van hij vindt ze spannend en wilt ze eigenlijk het huis uit jagen, dan kan je voor een bench kiezen. Veiligheid daarvan is, dat hij minder snel van zijn plek af kan lopen als in een mand of kussen. Wil je dit niet gebruiken, dan moet je zeker de plaats goed hebben aangeleerd voor je gaat trainen met mensen.

Op moment dat de visite binnen komt krijgen ze de instructie om rustig te gaan zitten, de hond met rust te laten, niet aankijken en ook niet tegen praten. Dit geldt voor beide typen honden. De honden die super enthousiast zijn naar visite hebben moeite om hun enthousiasme in te houden, laat staan als je tegen ze praat en de honden die moeite hebben met visite zullen toch weer sneller over gaan op blaffen, want je kijkt ze aan en dat vinden ze spannend.

Als de visite zit kan je 2 dingen doen, dit is een beetje afhankelijk van je hond. Als je hond rustig is kan je hem commando geven om de visite te begroeten, de visite zelf geeft de hond nog steeds geen aandacht omdat dit of weer het enthousiasme kan wekken of de spanning. De hond kan rustig snuffelen wie er binnen is en daarna weer gaan liggen, wil je deze situatie zelf nog meer in controle hebben, kan je ervoor kiezen je hond even aan de lijn te houden.

De andere optie die je kan doen is de hond meer rust te geven om van de visite af te houden. Stel je hond vind de visite spannend en de visite de hond andersom misschien ook wel, maak je beide partijen er blij mee om ze gewoon apart te houden.

Wil je aan de slag met dicht gedrag, meld je dan aan voor de cursus oost, west, thuis, best.

Oost west thuis best (hondinevenwicht.nl)

Hond in Evenwicht
© Hond in Evenwicht