Bij een gedragsprobleem komt best veel kijken.
Bij een gedragsprobleem komt meer kijken:
We beginnen bij de hond zelf. Geloof het of niet, er komt meer bij kijken dan 'mijn hond doet iets en jij lost het op'. Ik heb helaas geen toverstafje om met een abracadabra spreuk het probleem om te lossen en ik geloof er ook niet in dat dat zo werkt. Gedrag is wat complexer dan dit. Overigens zou het wel makkelijk zijn, maar dat is voor heel veel dingen.
Terug naar de basis:
Je hond is een levend dier. Het is geen robot met een aan en uitknop. Dat betekent dat er veel meer bij komt kijken dan simpelweg het probleem waar je je voor aanmeld. Sterker nog, wij vinden het een probleem, maar het kan zijn dat het voor jouw hond heel normaal is dat hij doet wat hij doet. Het is alleen niet altijd handig in onze maatschappij dat hij dit gedrag laat zien en daarom willen wij hier wat aan veranderen. Gedragsproblemen zijn complex en er komt heel veel meer bij kijken dan alleen hij doet iets en met dat knopje zet je dat weer uit. Iedere hond is een eigen unieke individu die wordt gevormd en daar spelen verschillende factoren bij mee, zoals:
- De emoties van je hond
- Fysieke/ lichamelijke klachten bijvoorbeeld stress of pijn
- Geschiedenis. Wat heeft hij al mee gemaakt?
- Genen. Waar is je hond oorspronkelijk voor gefokt?
- Leerervaringen.
en ga maar zo door. Niet heel anders dan bij ons mensen.
Vergelijking met mensen:
Misschien herken je het van jezelf of heb je ooit gehoord van mensen in je omgeving; Je klampte met een depressie, een burnout of faalangst en je komt aan bij iemand die jou hiermee kan helpen. Wat doet die persoon? Geeft hij jou een pilletje en zegt hiermee is het opgelost? Of gaat hij kijken met jou waar het vandaan komt, sluit ongemakken uit en bespreekt waar jij gestresst van raakt? Hij bespreekt met je wat maakt dat je nu met dit probleem te maken hebt. Dieren en mensen verschillen allemaal niet zo veel van elkaar. Wij zijn ook zoogdieren en afstammeling van de aap. Waarom zou het bij hond allemaal anders zijn? Het enigste verschil is dat we nog lang niet alles weten van honden, maar we komen met de huidige kennis van gedragsonderzoeken steeds verder. Daarom zijn er gedragstherapeuten. En persoonlijk stem ik voor een gedragstherapeut die jouw hond niet als een ding ziet wat even gefixt moet worden, maar als een individu die hulp nodig heeft.
Stel er komt een gedragstherapeut jou helpen en zij vraagt je om een vragenlijst in te vullen. Dan kan je misschien denken 'wat een bijzondere vragen. Dit heeft toch niks met het gedrag van mijn hond te maken?'. Jawel, het heeft er alles mee te maken.
In mijn online trainingen ga ik hier dieper op in. Dan nemen we de emoties van de hond eens onder de loep en kijken we wat voor effect het heeft op je hond. We gaan terug naar stukje erfelijk, maar ook bespreken we de omgeving en ga maar zo door. Ik vind dat iedere eigenaar meer op de hoogte moet zijn van zijn hond. We vragen zoveel van onze honden, zoveel aanpassingen om met ons te leven en in onze maatschappij te functioneren en het enige wat ik ervoor terug vraag is meer te leren over jouw hond. Meer te verdiepen in onder andere deze kennis die ik deel en die ik in alle blogs deel. Daarnaast om echt lekker aan de slag te gaan met jouw hond kan je je aansluiten bij één van mijn programma's bijvoorbeeld 'Fijn buiten aan de lijn':
Fijn buiten aan de lijn (hondinevenwicht.nl)