Ga terug

De frustratie van: lijn je hond gewoon even aan.

De frustratie van: lijn je hond gewoon even aan.

Het lijkt een beetje of je 2 kampen hebt in hondenland (nee niet letterlijk zo).

Kamp 1: De baasjes die zeggen mijn hond doet niks hoor. De baasjes die niet de moeite nemen om hun hond terug te roepen, omdat ze denken dat hun hond sociaal is en niks doen. Of ze roepen hun hond niet terug omdat ze weten dat hij toch niet luistert, maar laten hem wel los lopen.

Kamp 2: De eigenaren die geen zin hebben in die loslopende honden die op hun hond komen afgestormd. Dit kan zijn omdat die honden uitvallen naar andere honden. Dit kan zijn omdat de hond oud is en geen zin heeft in de ontmoeting met een andere hond. Of de hond is niet zo lekker. Er kunnen dus verschillende redenen zijn.

De frustratie zit hem vooral bij kamp 2. Hoewel als er daadwerkelijk iets gebeurd is kamp 1 ook niet blij maar meestal heeft kamp 1 nergens last van. Dat wij mensen steeds egoïstischer worden en niet meer aan andere kunnen denken, dat is ook al heel lang een feit. Waarom moet je de discussie perse aan gaan als er aan je gevraagd wordt om je hond aan te lijnen? Waarom lijn je jouw hond niet gewoon gelijk aan? Desnoods vraag je daarna waarom dat moest. Het maakt niet uit waarom dit aan je gevraagd wordt. In theorie is dit een kleine moeite. Tijdje terug werd er aan mij gevraagd door een vrouw op de fiets of ik mijn 2 Akita's kon aanlijnen, zonder verder discussie heb ik dit gedaan. Daarna legt ze uit dat ze bang is voor honden. Nu kan ik tegen haar zeggen ze doen niks, maar dit maakt haar angst niet minder groot op dat moment. Zo geldt ook voor andere honden die je tegenkomt, want ondanks dat jouw hond niks doet, de andere misschien wel. Daarnaast is een van de grootste redenen waarom een hond uitvalt naar andere honden angst en onzekerheid. Dus op het moment dat jij ervoor kiest om jouw hond niet aan te lijnen, komt die andere hond in aanraking met iets waar hij bang voor is. Omdat hij aan de lijn zit en geen kant op kan, moet hij zichzelf redden met uitval gedrag. Dat is in zijn ogen het enigste om die andere hond nog op afstand te houden.

Daarnaast is het voor de eigenaar met een uitvallende hond ook heel frustrerend. Je probeert je hond in bescherming te nemen. Te trainen dat hij niet meer hoeft uit te vallen. Je schakelt hulp in van coaches en therapeuten en uiteindelijk verpest een andere het voor je, omdat hij zijn hond niet wil aanlijnen. Zelfs niet als daar om gevraagd wordt, want hij doet toch niks.

Dan kom je op een punt aan, als eigenaar van de uitvallende hond, dat je het kots en kots beu bent en dat je denkt; ‘Laat mijn hond hem dan maar eens een keer bijten. Dat leert het die baasjes wel af.’ Dan kom je in situatie wat je helemaal niet wil. 2 schreeuwende eigenaren want de ene zegt dat jouw hond vals is en de andere zegt had je hem maar aan moeten lijnen. Die bange onzekere hond die niks anders meer zag dan de hond daadwerkelijk van zich af te bijten en de blije vrolijke hond, die nu bang wordt van andere honden door dit incident. Een verlies voor alle 4 de partijen, terwijl de oplossing zo simpel was. Lijn je hond gewoon even aan bij passeren. Hij kan daarna weer loslopen.

We kunnen de baasjes van uitvallende honden leren wat ze moeten doen. Hoe ze de loslopende hond moeten wegsturen terwijl ze leren dat hun hond achter hun blijft staan. Hoe ze hun eigen hond een muilkorf op kunnen geven. Muilkorf schrikt af en beschermt als de andere hond dichtbij komt. Wat ze kunnen roepen buiten wil je hem even aanlijnen maar voorbeelden als: Hij bijt, zij is loops of ze heeft een besmettelijke ziekte want dat zijn de enigste dingen die lijken te werken, zodat de hond wordt aangelijnd. We kunnen de baasjes van de uitvallende honden proberen zo veel mogelijk te helpen, want de baasjes van de honden ‘hij doet niks’ zien we helaas nooit, maar toch. Toch zou het fijn zijn als deze blog een paar van die baasjes kan bereiken.

Laten we alsjeblieft niet egoïstisch meer zijn en onze honden gewoon even aanlijnen als daar om gevraagd wordt of sterker nog als we een aangelijnde hond tegen komen. Want zeg nou zelf eigenlijk zouden we het niet moeten hoeven vragen. Het zou het normaalste van de wereld moeten zijn.

Ben jij iemand die zijn hond maar los laat lopen, omdat hij aan de lijn veel vervelender is. Dan kunnen we ook samenwerken, dat zijn gedrag aan de lijn weer prettig wordt. 

Fijn buiten aan de lijn (hondinevenwicht.nl)

Hond in Evenwicht
© Hond in Evenwicht