Ga terug

Uitvalgedrag: slechte ervaring met andere honden.

Er zijn verschillende redenen waarom een hond uitvalt richting andere honden

1 daarvan is slechte ervaring met andere honden.

Mijn hond Dakota kan uitvallen richting andere honden. Ja echt waar ook mijn honden kunnen zulke gedragingen laten zien en ik weet dus goed hoe je je voelt en wat je mee maakt.

Tijdens een traject bij mij gaan we samen kijken waar het gedrag van je hond vandaan komt en wat de onderliggende oorzaak is als hij dit doet. Één van de redenen waar ik in deze blog verder op in wil gaan, is wanneer jouw hond slechte ervaringen oploopt met andere honden. 

Ga eens een wandeling in je eigen omgeving maken zonder je hond mee te nemen en kijk eens om je heen hoeveel honden er reageren aan de lijn. Het zal je misschien wel verbazen dat je niet de enigste bent. Het grootste probleem momenteel bij honden is uitval gedrag aan de lijn en daarnaast staat verlatingsangst. Zo komen bij mij ook de meeste aanvragen binnen voor gedrag aan de lijn.

Op het moment dat we samenwerken, gaan we ontdekken waar dit gedrag vandaan komt bij jouw hond. Het heeft vaak een diepe onderliggende oorzaak. Hij kan uitvallen om de andere hond op afstand te willen houden, maar wat is de reden dat hij die andere hond op afstand wil houden?

Bij mijn eigen hond Dakota is het gedrag voornamelijk komen te ontstaan door mijn eigen onwetendheid. Ik heb haar niet goed genoeg geholpen en ondersteund in het contact met andere honden. Dakota is bij ons in huis gekomen als herplaatser. Ze is uit een huissituatie gekomen waarbij ze als jonge pup al constant werd aangevallen door de andere twee honden in huis. Geen goede start natuurlijk, maar ik heb het daarna niet veel beter gemaakt. (Wij hebben Dakota in huis gehaald voor ik mijn opleidingen in gedrag ben gaan doen). 

Leer van mijn fouten. 

Ik had toen Matsu al in huis en nadat Dakota die in het begin ook wat groot en spannend vond, heeft ze snel geleerd dat hij niet eng was. Hij werd haar grote vriend en overal waar hij ging, ging zij ook. Behalve wanneer ze andere honden tegen kwamen. 

In het begin dat Dakota een andere hond zag (ze was toen maand of 5) ging ze tussen of achter mijn benen zitten voor bescherming. Ik, met mijn domme kop, liep dan van haar weg en zei dat ze het zelf moet leren om op te lossen. Waarom deed ik dat op deze manier? Omdat trainers, gedragstherapeuten en andere honden eigenaren zeiden dat je dat moest doen. Sterker nog, er zijn trainers die nog steeds vertellen dat je dat moet doen. Laat ik voorop stellen dat dit mijn eerste fout is geweest die ik met haar heb gemaakt en dat legde ik ook uit in de puppylessen. Daardoor schaad ik vertrouwen tussen mij en haar want ze leert nooit dat ze bij mij terecht kan als ze het spannend vindt. Ik kwam ook gelijk grote honden tegen wat haar maar aanleerde dat ze maar op haar rug ging liggen. Hopelijk is deze situatie dan snel voorbij, dacht ze dan. Ook tegen andere mensen als ze daar achter ging zitten, zei ik loop maar weg. Ze moest het immers toch leren zelf op te lossen.

Dakota werd een onderdanige hond. Die bij elke ontmoeting snel op haar rug ging liggen. Als ze het vertrouwde om weer op te staan, ging ze de bek aflikken van andere hond. Het was bij haar zelf zo dat als twee honden met elkaar in conflict waren, zij er eigenlijk nog naartoe zou willen gaan op de bekken af te likken. Om maar te laten zien dat zij het goed bedoelt. Niet heel handig natuurlijk. 

Toen ze ouder werd:

Tijdens haar opgroeien zijn we een aantal verkeerde honden tegen gekomen. Honden die haar alsnog corrigeerde als ze al op haar rug lag of honden waarbij ze dan eigenlijk niet eens overeind mocht komen. Fout nummer 2 van mij was het toen veel gegeven advies, laat ze het maar zelf uitzoeken. Dus ik heb hier pas veel te laat wat mee gedaan. Ook niet elke hond deed dit natuurlijk dus het dringt ook wat later pas bij je door wat de andere hond deed. Later kreeg ik een onderbuik gevoel dat het niet klopte en ben ik haar bij me gaan roepen om te beschermen. Daarna zei ik wat tegen de andere eigenaar of andere hond en ik ben zelfs wel eens gaan gooien met mijn slippers naar die andere hond.  Veel te laat natuurlijk dat ik dit zo deed. In de tussentijd leerde Dakota dat op haar rug liggen niet ging werken. Andere honden corrigeerden haar nog steeds. Dus ging ze van zich af bijten en andere honden op afstand houden.

Ik was helemaal opgelucht dat ze eindelijk van zich af ging bijten, want ook dat hoorde je namelijk heel vaak. 'Ze gaat vanzelf van zich afbijten' Dus ik was helemaal blij dat we dat punt hadden bereikt. Wat ik natuurlijk miste is dat ze niet een mooie eerlijke correctie gaf, maar dat ze andere honden gewoon op afstand wilde houden. Tot ik haar een keer achter een herdershond aan zag gaan met tandjes ontbloot om wat te doen. Hoewel dit natuurlijk pas de eerste keer was dat ze dit deed, dacht ik ook nog dat het misschien aan die andere hond kon liggen. Ja mensen, ik was een naïeve eigenaar, want mijn hond deed dit immers anders nooit. 

Haar gedrag ontwikkelde zich in uitval gedrag richting herders, labradoodles, labradors en zo nog een paar rassen. Bij kleine hondjes bromde ze een beetje om te laten weten dat ze niet van druk gedrag hield, maar ze deed ze verder niks aan. Er is een kantelpunt hier geweest dat ik haar niet meer los liet lopen, omdat ik meer leerde over gedrag tijdens de opleidingen en dat ik met haar aan de slag ben gegaan. 

Momenteel is het in goede banen te begeleiden en toch hadden we vorige week weer een vervelende situatie. 

Ik was met beide poolhonden aan het wandelen en loop terug naar huis. Ik loop via een straat over de stoep met aan beide kanten gras en door het paadje heen naar ons huis. Vanuit de straat kan ik net niet zien wat er op het gras loopt. Meestal geen probleem want het is breed genoeg dus als daar een hond staat, loop ik met bocht eromheen. Dit keer stond daar alleen een Duitse dog die ook met uitvalgedrag richting mijn honden rende. Het baasje was niet helemaal voorbereid op de situatie en vloog achter haar hond aan. Ik kon geen kant op. In een reactie liep ik achteruit, maar omdat de hond maar bleef komen was dit niet zo handig. Er is niks gebeurd buiten een hoop herrie, maar voor Dakota was dit wel weer een negatieve ervaring. 

Ik merk nu niet dat het zich uit in een terugval richting andere honden. Misschien alleen richting deze hond, maar die ben ik niet meer tegen gekomen. Alleen kan zoiets wel in stand blijven hoe andere mensen ook met hun hond wandelen. 

Wat jij kan doen is je hond helpen met het gedrag wat hij of zij vertoont. Door goede training hiervoor te volgen en je hond proberen zoveel mogelijk in bescherming te nemen. Oh en leer alsjeblieft van mijn fouten. Als je daar nog vragen over hebt, omdat jij ook dezelfde adviezen hebt gekregen als ik destijds, mail mij gerust. 

Wil jij aan de slag met het uitval gedrag van jou hond? Kijk dan snel wat ik voor jou kan betekenen.

Fijn buiten aan de lijn (hondinevenwicht.nl)

Hond in Evenwicht
© Hond in Evenwicht