Ga terug

Uitvalgedrag: Slechte ervaring met andere honden.

Er zijn verschillende redenen waarom een hond uitvalt richting andere honden

één daarvan is slechte ervaring met andere honden.

Sommige van jullie weten het al, andere misschien ook niet. Mijn jongste hond Dakota kan uitvallen richting andere honden. Ja echt waar ook mijn honden kunnen zulke gedragingen laten zien en ik weet dus goed hoe je je voelt en wat je mee maakt.

Tijdens het traject gaan we samen kijken waar het gedrag van je hond vandaan komt en wat de onderliggende oorzaak is dat hij dit doet.Één van de redenen waar ik in deze blog verder op in wil gaan is als jou hond slechte ervaringen oploopt met andere honden. 

Ga eens een wandeling in je eigen wijk maken/ in je eigen omgeving zonder je hond mee te nemen en kijk eens om je heen hoeveel honden er reageren aan de lijn. Het zal je misschien wel verbazen dat je niet de enigste bent. Het grootste probleem momenteel bij honden is uitval gedrag aan de lijn en daarnaast staat verlatingsangst. Zo komen bij mij ook de meeste aanvragen binnen voor gedrag aan de lijn.

Op moment dat we samen werken gaan we ontdekken waar dit gedrag vandaan komt bij jou hond. Het heeft vaak een diepere onderliggende oorzaak. Hij kan uitvallen om de andere hond op afstand te willen houden, maar wat is de reden dat hij die andere hond op afstand wilt houden.  

Bij mijn eigen Dakota is het gedrag voornamelijk komen te ontstaan door mijn eigen onwetendheid. Ik heb haar niet goed genoeg geholpen, ondersteund in contact met andere honden. Dakota is bij ons in huis gekomen als herplaatser. Ze is uit een huis situatie gekomen waarbij ze als jonge pup al constant werd aangevallen door de andere 2 honden in huis. Geen goede start, natuurlijk maar ik heb het daarna niet veel beter gemaakt. (Wij hebben Dakota in huis gehaald voor ik mijn opleidingen in gedrag ben gaan doen). 

In deze blog leer van mijn fouten. 

Ik had toen Matsu al in huis en nadat ze die in begin ook wat groot en spannend vond heeft ze snel geleerd dat hij niet eng was. Hij werd haar grote vriend en overal waar hij ging, ging zei ook. Behalve wanneer ze andere honden tegen kwamen. 

In begin dat Dakota een andere hond zag (ze was toen maand of 5) ging ze tussen of achter mijn benen zitten voor bescherming. Ik met mijn domme kop, liep dan van haar weg en zei dat ze het zelf moet leren om te lossen. Waarom deed ik dat op deze manier omdat trainers, gedragstherapeuten en andere honden eigenaren zeiden dat je dat moest doen. Sterker nog er zijn er nog die vertellen dat je dat moet doen. Laat ik voorop stellen dat dit mijn eerste fout is geweest die ik met haar heb gemaakt en dat legde ik ook uit in de puppylessen. Daardoor schaadt ik vertrouwen tussen mij en haar want ze leert nooit dat ze bij mij terecht kan als ze het spannend vindt en ik kwam ook gelijk grote honden tegen wat haar maar aanleerde ik ga wel op mijn rug liggen en hopelijk is deze situatie dan snel voorbij. Ook tegen andere mensen als ze daar achter ging zitten zei ik loop maar weg. Ze moest het immers toch leren zelf op te lossen.

Dakota werd een onderdanige hond. Die bij ontmoeting snel op de rug ging liggen en als ze vertrouwde om weer op te staan ging ze de bek aflikken van andere hond. Het was bij haar zelf zo dat als 2 honden met elkaar bezig waren in conflict zei er eigenlijk nog naartoe zou willen gaan op de bekken af te likken. Om maar te laten zien dat zei het goed bedoelt. Niet heel handig natuurlijk. 

Toen ze ouder werd:

Tijdens haar opgroeien zijn we een aantal verkeerde honden tegen gekomen, honden die haar alsnog corrigeerde als ze al op haar rug lag of honden waarbij ze dan eigenlijk niet eens overeind mocht komen. FOUT nummer 2 van mij was het toen gegeven veel advies, laat ze maar zelf uitzoeken. Dus ik heb hier pas veel te laat wat mee gedaan.  Ook niet elke hond deed dit natuurlijk dus het dringt ook wat later pas bij je door wat de andere hond deed. Later kreeg ik een onderbuik gevoel van dit klopte niet en ben ik haar bij me gaan roepen om te beschermen. Zei ik wat tegen de andere eigenaar of andere hond en ik ben zelfs wel eens met me slippers naar die andere hond gaan gooien.  Veel te laat natuurlijk dat ik dit zo deed. In de tussentijd leerde Dakota op me rug gaan liggen werkt niet. Andere honden corrigeren mij nog steeds. Dus ging ze van zich af bijten, andere honden op afstand houden.

Ik helemaal opgelucht ze gaat eindelijk van zich afbijten, ook dat hoorde je namelijk heel vaak. Ze gaat vanzelf van zich afbijten, dus ik denk yes we hebben dat punt bereikt. Wat ik natuurlijk miste is dat ze niet een mooie eerlijke correctie gaf, maar dat ze andere honden gewoon op afstand wou houden.  Tot ik haar een keer achter een herdershond aan zag gaan met tandjes ontbloot om wat te doen. Hoewel dit natuurlijk pas de eerste keer was dat ze dit deed, dacht ik ook nog dat aan die hond misschien kon liggen.  Ja mensen ik was een naïeve eigenaar, want mijn hond deed dit immers anders nooit. 

Haar gedrag ontwikkelde zich in uitval gedrag richting herders, labradoodles, labradors en zo nog paar rassen. Bij kleine hondjes bromde ze beetje om te laten weten dat ze niet van drukke gedrag hield maar deed ze verder niks aan. Er is een kantelpunt hier geweest dat ik haar niet meer los liet lopen,dat ik meer leerde over gedrag tijdens de opleidingen en dat ik met haar aan de slag ben gegaan. 

Momenteel is het in goede banen te begeleiden en toch hadden we vorige week weer een vervelende situatie. 

Ik was met beide poolhonden aan wandelen en loop terug naar huis, ik loop via een straat over stoep met aan beide kanten gras door paadje heen naar ons huis. Vanuit de straat kan ik net niet zien wat er op het gras loopt, meestal geen probleem want het is breed genoeg dus staat daar een hond loop ik met bocht eromheen. Dit keer stond daar alleen een Duitse dog die ook met uitval gedrag richting mijn honden rende en baasje was niet helemaal voorbereid was op de situatie vloog erachteraan. Ik kon geen kant op, ja in reactie liep ik achteruit maar omdat de hond bleef komen was dit niet zo handig. Er is niks gebeurd buiten een hoop herrie, maar voor Dakota wel weer een negatieve ervaring. 

Ik merk nu niet dat het zich uit in een terug val richting andere honden, misschien alleen richting deze hond maar die ben ik niet meer tegen gekomen. Alleen zo kan iets wel in stand blijven, hoe andere mensen ook met hun hond wandelen. 

Wat jij kan doen is je hond helpen met het gedrag wat hij of zij vertoont. Door goede training hier voor te volgen en je hond proberen zoveel mogelijk in bescherming te nemen. Oh en leer alsjeblieft van mijn fouten en als je daar vragen over hebt omdat jij ook deze adviezen hebt gekregen, mail mij gerust. 

Wil jij aan de slag met het uitval gedrag van jou hond, kijk dan snel wat ik voor jou kan beteken.

Fijn buiten aan de lijn (hondinevenwicht.nl)

Hond in Evenwicht
© Hond in Evenwicht