Ga terug

Zelfde route lopen of toch niet

Hoe loop jij met jou honden, in de wijk? In het bos? Ga je altijd naar datzelfde parkje toe of naar datzelfde honden uitlaatveldje. Rijd je heel Nederland door om te wandelen of blijf je redelijk bij je vaste plekken in de buurt?

Aan allebei is er iets goeds over te zeggen. De eigenaar die met zijn hond 3x per dag dezelfde ronde loopt is niet automatisch een slechte eigenaar. Nee sterker nog hij kan juist dit advies gekregen hebben.

Voor sommige honden is het geweldig om nieuwe plekken te ontdekken, nieuwe plekken betekent voor jou hond meestal nieuwe geuren en nieuwe ontdekkingen. Daar wordt hij geestelijk moe van en tevreden van en misschien komt hij ook nieuwe honden tegen waar het wel leuk mee klikt. Zodat hij daar nog even mee kan spelen, nieuwe ontmoetingen kan ook erg leuk zijn voor je hond.

Afwisselende route vindt mijn hond dit wel leuk?

Niet voor elke hond is dit zo geschikt. Jouw hond kan het bijvoorbeeld spannend buiten vinden en het liefst even snel plassen en poepen en dan weer terug naar binnen willen. Je hebt ook echt honden tussen die je helemaal niet blij maakt met buiten wandelen want buiten is veel te eng. Deze honden trekken zodra ze weer richting huis gaan, om zo snel mogelijk weer naar binnen te gaan. Je kan ook een hond hebben die juist snel overprikkeld raakt, van de nieuwe omgeving of van de nieuwe ontmoetingen.

Deze honden kan je juist het advies geven om eerst bij hetzelfde rondje te houden totdat dat vertrouwd is geen stress meer oplevert en dan is rustig een bochtje erbij doet en dan weer zo lopen tot dat die vertrouwd is. Deze mensen krijgen juist het advies loop 3 keer per dag dezelfde route.

Kijk eens goed naar je eigen hond en kijk eens hoe fijn hij het wandelen vindt. Raakt hij snel gestrest en overstuur bij nieuwe plekken. Bouw dit dan langzaam op en creëer eerst plekken waar hij zich wel op zijn gemak voelt.

Honden die hier geen moeite mee hebben is het juist prettig om te wisselen van route, niet alleen van route maar ook van bos. Ga jij altijd naar hetzelfde bos, park, uitlaatveld. Zoek eens een nieuwe op en je zult zien hoe fantastisch jouw hond dit vindt. Na de wandeling is hij helemaal uitgeteld en zal tevreden gaan slapen. Niet omdat hij fysiek nou zo moe is, daarmee is hij misschien voldaan. Wel omdat hij geestelijk moe is en alles moet verwerken. Alle nieuwe geuren, nieuwe plekken, nieuwe ontmoetingen.

Dan voor alle partijen: Heb jij je hond wel eens de route laten bepalen?

Het kan voor een angstige hond juist helpen om wat meer zekerheid te krijgen als hij de route mag bepalen en dus ook mag kiezen wanneer hij terug wil. Maar ook voor je hond die hier geen moeite mee heeft is een keer route laten bepalen erg fijn, zo kan hij zelfs eens kijken waar hij heen wil en welke geuren hij eens goed wil uit snuffelen in plaats van altijd maar jou te volgen waar jij heen gaat. Het geeft ze een stukje zelfvertrouwen, om te bedenken waar ze heen willen en wat ze willen ondernemen. Jij als eigenaar let alleen op de veiligheid van het verkeer en volgt gewoon je hond waar hij op dat moment heen wil.

Ook voor beide partijen geld, laat ze lekker snuffelen. Snuffelen is voor hond belangrijk. Het is een stukje netwerken, zeker als ze daarna gaan markeren. Het is informatie verzamelen wie hier is geweest. Het is een stukje mentale uitdaging en je hebt een tevreden en voldane hond terug thuis en die kan lekker gaan slapen. Terwijl jij bijvoorbeeld aan het huishouden kan beginnen of het thuiswerken.den ontzette

Fijn buiten aan de lijn (hondinevenwicht.nl)

Hond in Evenwicht
© Hond in Evenwicht